Fer fora els corruptes

15 Comment POST-IT (nota adhesiva)

.

El que està passant aquests dies a Ciutadella és lamentable, i alhora desolador. Sí, desolador del verb desolar, que és assolar i arruïnar un país destruint tot el que hi ha. Els pirates desolaren tota l’illa. El PP i seus trànsfugues no fan altra cosa que desolar la nostra ciutat de virtuts cíviques i de conviccions democràtiques. És molt difícil educar per a la democràcia i per a la convivència en aquestes circumstàncies. I d’açò en deu saber molt la nostra regidora díscola d’Educació, Antònia Benejam, que arran de les reaccions en defensa de la plaça des Pins va acusar a l’oposició de “manipular als nostres menors”, i al final es demanava: “això és el que volem ensenyar als nostres fills, tenint en compte que ells són el nostre futur, que ells són els nostres futurs polítics, els nostres futurs educadors, els nostres futurs ciutadans?” La senyora Benejam ara ja no pensa el mateix respecte de l’oposició, ara l’oposició és necessària per a sobreviure i seguir cobrant un sou o dos immerescuts, ara és la senyora Benejam la que s’ha posat a fer escola i ens ha mostrat a tots el que signifiquen les paraules transfuguisme i corrupció política. I pot estar segura que aquells joves (manipulats?) les han après significativament amb molta celeritat i claredat.

He parlat de corrupció política quan m’he referit als nou trànsfugues, i així ho pens. El transfuguisme corromp, altera, canvia, la voluntat popular manifestada a través del vot als partits polítics. És una forma de corrupció, com ho és la corrupció lligada a la malversació de doblers públics, o l’ús privilegiat de la informació urbanística per a promoure l’especulació. El trànsfuga amb la seva actuació perd la legitimitat política de seguir ocupant responsabilitats que va assumir a través del partit que ara ha abandonat.

És per açò que el primer escenari polític que ha d’esdevenir és la dimissió dels nou regidors trànsfugues, per tal que la representació política es pugui restituir. És lògic que es plantegin tots els escenaris possibles, però em sembla necessari no perdre de vista que la primera responsabilitat en aquests moments és fer fora els trànsfugues de l’ajuntament (i no només del govern). Com? Caldrà estudiar-ho amb calma i sense massa estridències, però la majoria legitimada (PSOE-PSM-PP-UPCM) pot prendre vàries decisions por forçar la seva sortida com, per exemple, modificar les retribucions dels regidors per tal d’evitar que cap trànsfuga cobri dels doblers públics. Si no estan legitimats per governar, tampoc ho estan per cobrar de l’ajuntament.

De la resta d’escenaris n’haurem de parlar, evidentment!

.

15 thoughts on “Fer fora els corruptes”

  1. josep ha dit:

    Nel, comprenc i valor les teues reflexions, i puc compartir les teues conclusions; però sincerament crec que utilitzes expressions que consider exigerades i injustes.

    És evident el greu error de donar-se de baixa del partit, i més fer-ho en el moment més inoportú; però és també evident que ho van fer cansats de soportar una situació de pressió que ja es feia insostenible, i també sap tothom que ho van fer enganats per el propi President del partit i maquinador de tota aquesta història, que després els ha trait (igual que els ha trait la seua companya).

    Han demanat per activa i per pasiva el seu manteniment al grup municipal popular, i en un altre joc de cinisme s’impossa la fèrrea disciplina, allà on mai s’havia aplicat. Una mesura del tot desproporcionada, aplicada a qui fins el dia anterior han estat els seus companys de consistori i amb qui ha compartit totes les decisions, sense excepció. D’això sen diu carregar el mort als altres i voler sortir neta quan tens la mateixa càrrega de responsabilitat. A això jo li dic traició, i abans d’això hauria de plegar a casa.

    No crec just culpabilitzar-los i criminalitzar-los d’aquesta manera, fent de pas heroina a qui els ha fet fora, quan tots hem pogut veure i sabem que ha estat sa persona responsable de la destrossa patrimonial i una de les màximes responsables de la destrossa de la confiança política al nostre poble. Sempre ha callat, sempre ha consentit, sempre ha estalonat, i sempre ha despreciat a s’oposició quan ho denunciava. Ara té sa barra de jutjar i condemnar als seus companys.

    Qui ha permés i compartit totes les decisions dels darrers 5 anys, i que ja s’ha colocat al Parlament i al Partit en una situació privilegiada ens ha de dir que tots són corruptes manco ella. Curiós.

    Inclous al PP, que ara té un representant, dins la majoria legitimada. Jo no consider ni neta ni massa legitimada a T Gener, ni tan sols ho consider del propi partit, que ha consentit tot el que ha pasat els darrers a Ciutadella i que avui ancarà manté al seu president.

    Perdó per la intromissió al teu blog, i supòs que saps que no som sospitós de defensar a ningú del PP, més bé al contrari; però tenc que manifestar que me sap greu sa situació per la que pasa Brondo i cia. en aquests moments (tot i que la tenen merescuda) i no la consider del tot justa.

    Sobre tot molta sort i salut. (i reconesc que puc estar equivocat; però t’ho volia comentar)

  2. Nel Martí ha dit:

    Josep, tal vegada sí que he estat molt contundent alhora de valorar als trànsfugues, però és a ells a qui els correspon ara actuar perquè l’ajuntament recuperi la representativitat de les passades eleccions. I ells han optat per no abandonar el càrrec. Amb açò no vull fer més bo a la resta, ni a na Tònia Gener ni a n’Avel·lí Casasnovas. Tots, o sia el PP, han utilitzat l’ajuntament com a camp de batalla per a guanyar les seves disputes internes de partit, i açò és injustificable. Estic totalment d’acord amb la valoració que fas tant de na Tonia con de n’Avel·lí, tanmateix jo no pretenia valorar moralment qui de tots ells és millor. Crec que tenim clar que el motiu real del nou afer són els interessos de partit i els interessos econòmics “molt privats” d’alguns dels seus sectors, i qui hagi jugat a aquest joc és responsable del que ha passat.

    No compartesc en canvi el sentiment compassiu (políticament parlant, és clar!) cap a Brondo i cia. Ells en són igual de culpables, ja que han jugat al mateix joc, l’únic que passa és que han perdut. El tarannà de l’alcalde, permanentment desaparegut i incapaç de prendre decisions pròpies, ha tingut molt a veure amb el que passat. Tots tenim la impressió que moltes decisions es prenien fora de l’ajuntament, i açò ho han tolerat tots, trànsfugues i Tonia Gener.

    I moltes gràcies per la teva reflexió, m’ha semblat molt interessant i m’ha servit per a matisar algunes consideracions fetes a l’article.

  3. Olmo Heras ha dit:

    Josep,

    tots sabem com és el PP, tots ho sabíem, i també ho sabien els que van votar el PP a les eleccions de l’any passat. Així són les coses, i el PP va ser el partit més votat. Per tant, Brondo i companyia tenen els càrrecs que tenen pel fet de formar part del PP. Així és la democràcia. Podríem estar d’acord en que la postura dels trànsfugues és acceptable des del punt de vista moral en el sentit de no acceptar pressions des de dalt, però per ser coherents del tot haurien d’haver dimitit en bloc, del PP i dels seus càrrecs a l’Ajuntament. De fet, si haguessin dimitit dels seus càrrecs els efectes haguessin estat molt més exitosos; així com ho han fet, dóna la sensació de que tot ha canviat perquè en realitat no canviï res, i que tot ha estat més aviat una maniobra efectista que no pas efectiva.

  4. joan ha dit:

    El que no entenc son les frisseres del psoe per agafar la cadira.
    Governar en minoria amb uns pressupostos molt minsos i amb uns deutes exuberants, donen com a resultat un desgast molt gros.
    En canvi jo crec que el que ha de fer més esforços per solucionar la trama és el pp.
    Des de la oposició es poden fer propostes i pressionar per donar sortida a temes que fa anys que estan aturades.
    De totes formes jo crec que el mes d’agost es molt llarg, i haurà qualque regidor dels “discols” que no aguantarà la pressió i se’n farà enrera o se n’anirà a casa.

  5. josep ha dit:

    Nel, repetesc que valor i compartesc les teues reflexions, i den Brondo sols dirte que políticament està mort i que sols li queda una retirada. Es per això que sols puc pensar amb ell desde la isió personal.
    Puc asegurar que el PSOE no té cap frissera ni ganes de governar. La lògica ens diu que els disidents haurien de marxar i el PP hauria de refer la seua majoria i governar liderats per na Gener i aclarir el merder que tenen.
    PSOE i PSM a fer propostes en positiu i a preperar-se per el pròxim mandat. Tranquils que el PSOE no es pensa salvador de res ni es mor per cap cadira de Ciutadella.

  6. Pere Piris ha dit:

    Josep, que el PSOE no ansia cap cadira de l’Ajuntament de Ciutadella no s’ho creu ningú.

  7. Kintet ha dit:

    Es problema de fons de tot plegat és que ningú controla es governant. Més enllà d’es partit que representin o que representassin, aquests “indisciplinats” ho ha fet fatal, han actuat d’una manera prou covard com perquè els treguin de sa cadira (encara que n’hi hagi d’encasquillats i, com a tal, mals de treure… tot i que sa brigada té grues que poden agafar cadira i tot en cas d’emergència), però com que no hi ha ningú que tengui poder per fer-ho… allà són, vivint “del bote”. És s’escàndol polític més gros de Menorca en els darrers anys, i açò no pot passar desapercebut.

    Des de sa meva ignorància… Es pot fer res per forçar sa seva dimissió? Qui els hi pot llevar ses actes de regidor? Només ens queda esperar es fiscal anticorrupció, no?

    Josep, el PSOE de Ciutadella sí que té ànsies de poder. De fet, m’atreviria a dir que el PE (perquè de socialista, poc, i d’obrer, menys) de per tot segueix unes directrius clares de guanyar quota de poder, arribant a pactar en alguns casos extrems amb partits tan diferents i alhora tan semblants com el PP. Açò té una explicació lògica i simple, i és que a n’es dos grans partits d’aquest païs els interessa es bipartidisme. I com a argument, es Colorín d’avui: http://www.ultimahora.es/menorca/segunda-me.dba?-1+2013+443457

  8. Ostracista ha dit:

    Aquest darrer episodi hauria de fer-nos reflexionar sobre el per què a Ciutadella no podem establir governs estables de llarga durada. En el fons hi trobaríem raons sociològiques de gran abast. Però no m’aturaré a donar la meva explicació sobre aquest punt. En canvi, sí sóc de l’opinió que el millor que es pot fer per restablir la poca credibilitat que els hi queda als partits és pressionar per fer baixar de la Sala als trànsfugues. Estic d’acord amb en Nel, el millor és “modificar les retribucions dels regidors per tal d’evitar que cap trànsfuga cobri dels doblers públics. Si no estan legitimats per governar, tampoc ho estan per cobrar de l’ajuntament”. Així pujaran nous pps i un govern conservador podrà seguir governant.
    Aprofit per comentar, però, que una de les coses que em rebenten de Ciutadella és veure com, malgrat la realitat aclaparadora del poble sigui que ens trobem amb un poble 60% conservador, PSOE, PSM i esquerres, amb un parell d’anys vista i basats amb un programa de govern consensuat, són incapaços de fer UNA ÚNICA llista electoral. De fer-ho és guanyaria segur i, entre moltes altres coses, donaria il·lusió i s’evitaria una gestió “a salto de mata” com és la que es va protogonitzar amb l’època del tripartit.
    Salut a tothom i que la calorada us sigui lleu

  9. Talaiòtic ha dit:

    Veig que ja som dos que anomenam les coses pel seu nom i me n’alegr. En Kintent es suma a dir que el Partit Espanyol s’ha dir dir Partit Espanyol (PE), que és el que és i no una altra cosa. La seva ideologia és tocar poder i mantenir-s’hi, sigui com sigui i al preu que sigui. I que el preu el paguin els altres, per suposat. Però et queda reconsiderar si el PP es pot dir “popular”…

  10. Ostracista ha dit:

    Com sempre passa dins la “sensibilitat d’esquerra” hi ha espases més grans amb el contrincant de dins que de fora. A nivell “local” el PSOE de Ciutadella té persones amb la mateixa vàlua, honestat i valor que el PSM i l’altra gent de les esquerres que no va poder tenir representació a Sala. Mentre el “marc polític” dels ajuntaments sigui el que és, tan pobreta cosa, ja em direu si no és possible parlar i fer un programa comú!!! Els que sí són impresentables són els del PP que demostren reiteradament que només volen l’ajuntament com qui vol una canongia, per defensar els seus interessos personals, alhora impedint, sense educació, un programa de govern més ecològic, solidari i cultural. Amb els del PP no hi ha qui parli perquè no parlen, borden com a cans baladrers!!! Per tant, aquests atacs al PSOE de Ciutadella hi són de més (a no ser que no tinguis vocació de diàleg, de governar i estiguis a gust a dins una cova de Cala Morell).

  11. Kintet ha dit:

    Ostracista, has de saber que atacar atacar… no els he atacat, al PSOE de Ciutadella. He fet un comentari a nivell general, perquè estic cansat d’escoltar dirigents socialistes dient que han augmentat la “quota de poder” (açò és: quantitat total de governs incloent l’estatal, els autonòmics, els comarcals i els municipals on hi predomina el puny amb la rosa) després d’unes eleccions. Si no tinguessin ànsies de poder dirien que si han aprovat tals lleis o tals altres, i no farien propaganda de la seva expansió pels òrgans de poder com si d’una gran corporació es tractàs. Les ànsies de poder, a més de la capacitat de moure’s per interessos personals del Partit Popular són indiscutibles a hores d’ara i per açò ni m’he molestat en comentar-les…

    (Broma cafre: Talaiòtic, tal vegada podríem proposar al PP de canviar no les lletres sinó el significat, i que en lloc de Partitus Populus es digués Putos Pardals.)

  12. josep ha dit:

    Que el PSOE vol poder és una obvietat, ja que és un partit polític, i d’això es tracta. Igual que PP, PSM, i que tots els altres, sense excepció.

    El que dic és que, coneixedors de la realitat de l’Ajuntament i de la política general de Ciutadella, no és el millor moment per assumir aquesta responsabilitat. I inclús diria que seria assumir un risc altísim i innecesari. I si es fa una oferta és per responsabilitat de ajudar a sortir d’una situació difícil. (i tothom és lliure de no creurer-ho)

    Qualqú s’ha referit a pactes del PSOE amb el PP, com exemple de que dins el PSOE prima la cadira. No som gaire seguidor de la política d’altres indrets; però si conec i he conegut pactes del PSM amb el PP a varis pobles de Mallorca, i trob que a Es Mitjorn el propi PSM va donar suport dins Alternativa al PP. En canvi no conec cap cas de acord PSOE-PP, i per tant consider injustes certes afirmacions.

    No sé tampoc si la S del PSOE sobra més que la S del PSM, ni si som mereixedors de la O o no; però si puc assegurar que el PSOE es preocupa per l’igualtat de tothom, obrers o no. I tant estima Menorca un del psM com un del PP, tot i que les polítiques d’aquests darrers me semblen especialment desencertades.

    Afectuosament.

  13. bep ha dit:

    Salut a tothom, la meva intervenció és únicament per expressar el meu total acord amb que “el primer escenari polític que ha d’esdevenir és la dimissió dels nou regidors trànsfugues”. Tant el PSM com el PSOE per uns motius com els altres partits per uns altres, poden permetre de cap manera que continuin manant els que encara ara, manen. Es trist veure que ara els partits d’esquerra s’engresquen en batalletes de poder i de retrets en lloc de pensar amb claretat la manera d’alliberar el poble dels impresentables que fins ara han tallat el bacallà, quina imatge es dóna pensant prioritàriament amb estratègies que no afavoreixen a ningú. La comissió NERER ha donat prou fruit fins i tot presidida per UPCM perquè no donar un marge de confiança a les converses que es puguin tenir d’ara endavant. Tots sabem que falta molt encara perquè el PSM governi amb majoria absoluta, però crec que té la seva responsabilitat, a l’igual que tots els altres partits legítims, per fer governable l’Ajuntament. Crec que el primer és el primer i ara el primer es “evitar que cap trànsfuga cobri dels doblers públics”.

  14. Nel Martí ha dit:

    La informació que aporta avui el diari Menorca i que inclou la valoració jurídica de Poncio Mascaró, secretari de l’Ajuntament de Tarragona i assessor de la Generalitat, em sembla molt clarificadora. Des del punt de vista de la legalitat la situació canvia radicalment depenent de si es considera que els nou trànsfugues han estat exclosos o han abandonat voluntàriament el grup municipal del PP. L’estatus dels regidors en un cas i en l’altre serà determinant per definir la futura resolució del conflicte. No tenc elements jurídics per a justificar-ho, però a jo em sembla que els trànsfugues van abandonar tant la militància de partit com el grup municipal atès que la seva actuació consistia en una ruptura amb la voluntat i les decisions d’aquest, del partit i de la seva agrupació de Ciutadella. De fet, quan l’executiva insular els va plantejar l’opció de quedar com adscrits al grup municipal popular aquests no van respondre afirmativament. Ara ho poden dir, poden dir el que vulguin, però el que diguin estarà vinculat amb les seves intencions de mantenir l’estatus actual de regidors.

  15. moro..tat ha dit:

    tot i que són figues d’un altre paner, hi ha una cosa que no entenc:
    En Josep ha deixat caure com qui no vol que alternativa, de la qual n’és un dels promotors el PSM, va donar suport a un govern del PP i s’ha quedat tan ample. Vull que m’ho expliqui perquè no entenc que si el PSM governa conjuntament amb el PSOE al Consell Insular de Menorca, a l’Ajuntament de Maó, de Sant Lluís, amb Acord pes Mercadal i amb acord amb Entesa a Ferreries no ha estat possible as Migjorn…
    Segur que els d’Alternativa són rerets però segur que els del PSOE no són àngels de la guarda…és molt estrany que allà no s’arribés a acords… i a la resta de llocs sí. molt estrany, té res a veure al PSOE?
    Segons vaig llegir hi havia una oportunitat de govern de concentració de tites les forces as Migjorn i el PSOE no va voler, i ara, curiosament és capaç de proposar i acceptar un govern de concentració a Ciutadella….hi ha cosa que canta.
    Bé, sigui com sigui, crec que per higiene democràtica els trànsfugues haurien de marxar i entrar la resta de la llista del PP.

Comments are closed.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories