LA PARTICIPACIÓ MENORQUINA EN EL DEBAT NACIONALITARI DE L’EXILI QUE INSPIRÀ “NOSALTRES, ELS VALENCIANS” DE JOAN FUSTER

No Comments Joan Fuster,La nació dels menorquins,TREBALLS I PUBLICACIONS

📌 «La participació menorquina en el debat nacionalitari de l’exili que inspirarà “Nosaltres, els valencians” de Joan Fuster», és el títol de la meva comunicació que publica el llibre “Exilis polítics a l’època contemporània (segles XIX i XX). Territoris de partida, territoris d’acollida” (Actes del XIII Congrés de la CCEPC. La Jonquera, 4, 5 i 6 de novembre de 2022).

Resum:
Durant els primers anys de franquisme prengué especial rellevància el moviment de resistència i represa a l’exili, amb un intens debat a través de les publicacions periòdiques sobre el fet nacional i la catalanitat. És en el marc d’aquest debat en l’exili, en el qual Menorca va ser ben present a través de personalitats com Ferran Soldevila, Marçal Pascuchi i Gumersind Gomila, que Joan Fuster construeix la seva formulació historicopolítica de la problemàtica del País Valencià i del seu encaix en els Països Catalans i que, envidat per la publicació de Notícia de Catalunya, de Jaume Vicens i Vives, recollirà en Nosaltres, els valencians, que representa el primer plantejament modern de la nova catalanitat del recobrament de la postguerra.

👉 IEC – PUBLICACIONS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories