JOAN TIMONER I PETRUS

No Comments Joan Timoner i Petrus

Nel Martí recull en un llibre tota l’obra assagística de Joan Timoner Petrus

Nel Martí

El Gall Editor, 2023

Nel Martí (Ciutadella, 1967) acaba de publicar un nou llibre, dedicat a l’assagista i poeta menorquí Joan Timoner i Petrus (1910-1997).

Timoner i Petrus (1910-1997) és un dels intel·lectuals i poetes menorquins més importants del segle XX. La seva obra, en prosa i en vers, es caracteritza per la vindicació de la menorquinitat, de la llengua catalana i del paisatge de l’illa. Durant el debat estatutari de la Segona República defensà un menorquinisme pancatalanista, de vinculació estatutària de Menorca amb Catalunya dins una hipotètica federació o confederació espanyola.

El present treball, titulat Joan Timoner i Petrus. Aproximació a l’obra de l’assagista polític, filòleg, poeta, músic i paisatgista menorquí (El Gall Editor, 2023), és una aproximació a la persona i l’obra de Joan Timoner i Petrus. Inclou una biografia exhaustiva i una compilació completa de la seva obra com articulista, músic i poeta. Es recullen cinc-centes setanta-sis referències d’articles i poemes editats en publicacions diverses, es fa una selecció antològica dels seus treballs (amb catorze articles i vint-i-quatre poemes) i s’inclouen els setze poemes, pràcticament desconeguts, que no formen part de l’única publicació poètica pròpia, L’Illa d’argent (1977).

Nel Martí, nom hipocorístic de Joan Manel Martí i Llufriu, és professor i escriptor. Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona i professor de Matemàtiques a l’Institut d’Ensenyament Secundari M. Àngels Cardona i Florit de Ciutadella (Menorca). Ha estat conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca (2006-2007) i diputat del Parlament de les Illes Balears (2011-2019). Actualment, és membre de l’Institut Menorquí d’Estudis i president de l’Observatori de la Infància i la Família de Menorca. Entre les publicacions dels darrers anys hi trobem l’any 2021 ‘El somni menorquinista’ (Lleonard Muntaner Ed.), un assaig sobre els antecedents i aspiracions del menorquinisme polític al llarg de la història, i el 2022 ‘Reinventar-nos per ser un (nou) país’ (Nova Editorial Moll) sobre el Congrés de Cultura Catalana a Menorca.

 

Entrevista: Setmanari El Iris   [23/03/2023]

 

Font: Ploma. cat  [01/04/2023]

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories