Joan F. López Casasnovas, i el fusterisme

No Comments ARTICLES,Joan Fuster,POST-IT (nota adhesiva)

 

 

El maig de 1994 la revista Pissarra dedicava el seu núm. 71 a l’escriptor i assagista valencià Joan Fuster. La publicació comptà amb col·laboradors de tots els Països Catalans, i de Menorca hi va participar Joan F. López Casasnovas.

 

Enguany, arran del centenari del naixement de Fuster, Pissarra ha tret un nou número, el 160 (que correspon al gener-juny del 2022), dedicat a l’escriptor suecà que, de nou, ha comptat amb la participació de López Casasnovas, amb un article titulat «Joan Fuster i la realitat».

 

Ara que han començat a celebrar-se els actes de l’Any Fuster a Menorca, he pensat que era necessari recordar –i reivindicar i agrair- el «fusterisme» d’en Joan López amb el fragment final del seu article, tan lúcid i compromès com sempre:

 

«En fi, davant la insolència de tant d’espanyol “antinacionalista”, sempre podem adduir que som molts els homes del món -i, ai!, a la mateixa Europa i tot- que ens sentim nacionalistes perquè els altres no ens permeten deixar de ser-ho. Personalment sempre he tingut aquest mateix sentiment i, davant anys de paràlisi forçada per un Estat que se’ns manifesta constantment en contra, no és estrany que molts ciutadans del nostre país hagin decidit transitar del nacionalisme forçat a l’independentisme.»

 

(Joan F. López Casasnovas. «Joan Fuster i la realitat». Palma: Pissarra. Revista d’ensenyament de les Illes, núm. 160, gener-juny 2022.)

 

 

 

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories