PRIMER CONCERT DE LLUÍS LLACH A MENORCA

No Comments ARTICLES,El Congrés de Cultura Catalana a Menorca (1975-1977),POST-IT (nota adhesiva)

[Fotografia amb el cartell de Llach anunciant el seu primer concert (de dia 24 d’abril de 1973) a Menorca]

 

Aquest cap de setmana es compleixen 49 anys del primer concert de Lluís Llach a Menorca (L’any que ve farà 50 anys!!!!! Clar que sí). Va ser dia 24 d’abril de 1973, al Teatre Principal de Maó, organitzat per l’entitat Colònies d’Estiu (1). A l’endemà Llach actuà també a Ciutadella, organitzat per Joventuts Musicals del municipi.

La censura no va autoritzar la cançó «L’estaca», però en canvi sí que va permetre «La gallineta». Coses de la censura! Tanmateix, emperò, el públic assistent, entusiasmat pel recital de Llach al Teatre Principal, no ho va poder evitar, i a la sortida, de forma espontània, es posà a cantar «L’estaca». La reacció de la policia i la censura va ser immediata, sota amenaça de prohibir el concert del dia següent a Ciutadella. Gràcies a la mediació del rector Joan Febrer el conflicte es va resoldre, i el segon concert a ponent es va poder celebrar. Posteriorment, l’any 1975, en el III Festival de Música els concerts de Lluís Llach i Pi de la Serra serien de nou censurats —o «no autoritzats»!— per l’autoritat governativa.

[Gràcies Tòful Mus, Pili Pons i Jaume Obrador per contar-me aquella història]

 

Han passat els anys –quasi 50-, i hi segueix havent «estaques» per tombar. Però

 

«Si tu l’estires fort per aquí

I jo l’estiro fort per allà,

Segur que tomba, tomba, tomba

I ens podrem alliberar.»

 

#Lluís Llach  #Menorca  #PaïsosCatalans  @Llach  @TeatrePrincipal  @JJMM  @Editorial Moll

 

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories