Menorca, l’ecotopia del segle XXI. Encara.

No Comments ARTICLES,POST-IT (nota adhesiva)

 

Fa uns quants anys el debat encara era entre creixement i desenvolupament. Uns i altres, emperò, feien esforços –i equilibris- per no renunciar al sacrosant dogma del necessari creixement com a garantia del benestar i la felicitat. Llavors –deia-, i d’açò en deu fer més de 30 anys, es va instal·lar la idea que el desenvolupament sostenible venia a ser una espècie de creixement que prometia el benestar de les persones sense malmetre el medi ambient. Era fals.

No era cert -ni és cert- que el creixement pugui ser la solució, ni que el creixement pugui formar part del desenvolupament (sostenible). El creixement no pot formar part del desenvolupament. La solució es diu desenvolupament (sostenible) sense creixement, o digues-li creixement zero, o menys u, o decreixement, o creixement invers, o …. viure d’una altra manera.

Sí, el creixement és el problema, o si no voleu ser tan radicals (d’admetre les arrels del problema) digueu-li només que és part del problema. Però no us enganyeu: la via del creixement és una via morta, que ens envia a la mort. Quan falla el creixement el sistema es col·lapsa econòmicament, i apareixen la recessió, l’atur, la pobresa,… i un fort desequilibri i desigualtats socials. Quan el creixement es recupera aquest ens porta ràpidament al col·lapse ecològic, amb tots els símptomes i alarmes: increment de les temperatures, alts nivells de contaminació atmosfèrica, plàstics a la mar,  canvi climàtic,… i un fort desequilibri i impactes ambientals.

L’era del creixement i les economies lineals s’ha acabat. Que ningú no s’enganyi. No hi ha elecció. Només hi ha una opció, que es diu desenvolupament sostenible. L’altra opció és la no opció, o sia la mort. I aquest no és un nou creixement maquillat de verd, no! Hem d’aprendre a viure en un nou context en el qual, contràriament al que ens volen fer creure els creients del dogma del creixement, també hi haurà benestar i felicitat. Però serà un benestar i una felicitat sense creixement, i d’economia circular (verda, ecològica,… com li deien antany). No és fàcil. No és fàcil canviar de paradigma. Però tanmateix no hi ha alternativa. Ja no n’hi ha prou amb canviar de modus operandi, necessitam canviar de modus vivendi.

Com van -i vam- escriure algun@s, fa més de 30 anys, l’opció menorquina i menorquinista hauria de ser clara: Menorca, l’ecotopia del segle XXI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories