Josep Seguí, humaníssim

No Comments ARTICLES,El Congrés de Cultura Catalana a Menorca (1975-1977),POST-IT (nota adhesiva)

 Cc by-nc-nd euro icon.svg

 

Ahir (7 d’agost de 2021) ens va deixar Josep Seguí i Mercadal, «una persona oberta, humaníssima i d’esperit sempre jove».

Arran del seu traspàs vull compartir, com si d’un recordatori-homenatge es tractés,  tres retalls que poden servir per a conèixer i valorar a Josep Seguí. El primer retall és la fotografia de l’any 1967 on surt Josep Seguí amb els també capellans Bartomeu Febrer (“en Tomeuet”, com el coneixia jo) i José M González Ruiz, arran de la visita d’aquest darrer a Menorca per donar una conferència a l’Ateneu de Maó sobre el paper de l’Església en el segle XX. Seguí i Febrer foren l’ànima de Cristians pel Socialisme a Menorca, que feren seva la inspiració del Concili Vaticà II de “fer-se poble”, d’implicar-se amb els patiments i les aspiracions de la gent. La fotografia pertanyia a l’arxiu particular de Bartomeu Febrer que molt amablement m’ha cedit la seva família.

El segon retall és un minifragment biogràfic de Josep Seguí com a membre del Congrés de Cultura Catalana a Menorca, implicat en l’àmbit d’estudi anomenat «Fet religiós». Aquest fragment pertany al treball «Congrés de Cultura Catalana a Menorca (1975-1977)» que es publicarà properament.

 

Josep Seguí i Mercadal (Maó, 1925)

«Una persona oberta, humaníssima i d’esperit sempre jove», així el va descriure Antoni Junglar i així volia ser recordat ell mateix. Junglar va ser un dels intel·lectuals més influents entre l’esquerra federalista que es formava i mobilitzava els anys 70 a Menorca. Va ser ordenat el 10 de juliol de 1955 a l’església del Carme de Maó pel bisbe Pascual. Seguí va ser un dels fundadors dels Cursets de Cristiandat a Menorca que es van posar en marxa a partir de 1956, entorn dels quals es creà un moviment ampli on hi participarien moltes persones que després s’implicaren socialment i políticament. Formà part de l’Equip del Carme (1970-1986), amb Bartomeu Febrer i Joan Febrer. Va participar en la constitució dels òrgans unitaris antifranquistes Junta Democràtica de Menorca i Assemblea Democràtica de Menorca. Durant els anys 1975 i 1977, del Congrés de Cultura catalana, va ser vocal de Ciències Socials de l’Ateneu de Maó i membre d’Obra Cultural Balear de Menorca. Formà part de la candidatura de l’Entesa de l’Esquerra de Menorca, a les eleccions locals de Maó de l’any 1991. I l’any 1995 es presentà a la candidatura d’Esquerra de Menorca (IU).

Va coordinar, juntament amb Joan Estruch, l’àmbit sobre el Fet religiós del Congrés de Cultura Catalana a Menorca.

 

I el tercer retall és la referència i fragment del llibre «Josep Seguí Mercadal, capellà compromès amb el món», escrit per Jaume Botey Valls i editat per CPS l’any 2011. El quadern és un preciós recull del testimoniatge d’un creient compromès amb la seva gent i amb el seu país, escrit a partir d’entrevistes amb el propi Seguí.

 

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories