Del Pacte del Toro al de Bellver

No Comments ACTIVITAT POLÍTICA,Més per Menorca,POST-IT (nota adhesiva),PSM-més per Menorca

 

 

 

Acords2, Pacte de Bellver. Així és com volen ells que els coneguin. Bé està. Ni m’agrada, ni me desagrada. Tampoc entenc prou bé quin significat vol tenir. El que sí se és que el contingut i el redactat dels Acords2 respecte dels Acords pel Canvi –ara seran Acords1, no?- és elevadament “balearista”.  Sí, molt centralista i molt poc insularista. El text de l’acord de governabilitat per a fer presidenta a Francina Armengol ha evitat de totes totes les concrecions referides a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, oblidant, anul·lant, neutralitzant i menysvalorant els efectes de la insularitat que pateixen respecte del centre, Palma. Per contra, com ve sent habitual quan passa açò, el balearisme silenciós aprofita per explicitar grans inversions de Mallorca, considerades inversions balears, clar. Punt 55 de l’Acords2: “La connexió amb metro fins al Parc Bit i Son Espases i el projecte de tramvia o trambús a l’aeroport i la badia de Palma i la connexió Manacor Artà. També avançarem en la connexió entre Manacor  i Cala Ratjada i entre Sa Pobla i Alcúdia. Així mateix, estudiarem l’arribada del tren fins a Felanitx i altres indrets”. Punt 123, “Executarem noves infraestructures culturals, com la Caixa de Música a Palma i la nova seu de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears”. O el punt 197 “Executarem les obres per a la construcció del nou aulari al Poliesportiu Prínceps d’Espanya”… I és que el balearisme segueix funcionant  a les velles maneres.

Però tan se val. Ara me vull centrar en una qüestió puntual, gens irrellevant, que podria passar desapercebuda però que des del punt de vista del menorquinisme polític és irritant i intolerable. Em referesc al punt 153 de l’Acords2, l’autor del qual és clarament el PSOE-del federalisme-interior, i diu: “Aprovarem una nova Llei de Consells, que els donarà els instruments per exercir les seves competències en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears”. No diu, per exemple, que s’impulsarà una Llei de Consells perquè aquests puguin exercir de govern a cada una de les illes. No. Diu “exercir les seves competències en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears”. O és una mala redacció o és una mala intenció. Aquesta mala intenció suposaria reforçar el paper “col·laborador” del Govern, i debilitar el paper dels consells insulars –i de les illes “menors”-, en especial de la seva capacitat normativa i reglamentària. Exactament el camí contrari del que fa més de 40 anys, a l’anomenat Pacte del Toro, es va defensar com a model d’autonomia per a l’arxipèlag de les quatre illes.

I en aquest sentit la postura dels partits de les illes “menors” –i minoritzades-, esperonats pel menorquinisme polític, hauria de ser clar i contundent: no donar suport a cap iniciativa (sigui llei de consells, sigui llei electoral, o sigui una altra) que pretengui fer una passa enrere en l’autogovern de cada una de les illes, i en concret de Menorca.

Dit està. I que el rei Jaume II vengui i ho vegi (des del “bell ver”).

 

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories