MÉS per Menorca, partit polític.

No Comments Més per Menorca,POST-IT (nota adhesiva)

 

D’on venim. On som. I on volem arribar?

 

 

Res neix del no-res
Després de mesos de feina, de debat i de negociació, les formacions polítiques PSM-Més per Menorca, Esquerra Republicana-Menorca, Iniciativa Verds-Equo, presentaven el manifest “Un futur millor és a les nostres mans” (http://www.mespermenorca.cat/ca/download/12/). Era el juliol de l’any 2014. Encara hi restava un any per a fer front a les eleccions autonòmiques –Consell de Menorca i Parlament de les Illes Balears- i municipals amb les que el menorquinisme polític, d’esquerres, ecologista i sobiranista, obtindria els millors resultats de la seva història. Per primera vegada el menorquinisme –a través de MÉS per Menorca- ocupava la presidència del Consell de Menorca, i tenia veu pròpia al Parlament amb un grup parlamentari menorquí. A part, en l’àmbit municipal, 20 adherits de MÉS per Menorca assumien l’acta de regidor, i quatre batllies eren ocupades per agrupacions d’electors a les quals MÉS per Menorca donava suport: Ciutadella –amb PSM-Més per Menorca-, Maó –amb Ara Maó-, Ferreries –amb l’Entesa-, Sant Lluís –amb Volem Sant Lluís-.

L’èxit de MÉS per Menorca l’any 2015 va ser un èxit electoral, però també de projecte.

.

El Projecte
L’objectiu dels partits i les persones impulsores de MÉS per Menorca era sumar i multiplicar. Sumar esforços i sumar idees, d’esquerres, ecologistes i sobiranistes. I multiplicar suports i adherits a favor del menorquinisme polític i d’una formació política que és autònoma respecte de qualsevol altre partit, tengui la seu on la tengui.

Un projecte menorquinista que en la vessant ideològica es fonamenta en l’Ideari, en el document Menoca2015 i en el Codi Ètic, a més, evidentment, del seu programa electoral obert (2019). Tots els documents es poden trobar a http://www.mespermenorca.cat/ca/transparencia/ i http://www.mespermenorca.cat/ca/download/85/

I un projecte que vertebra la seva estratègica en base al municipalisme –i al respecte a les diferents realitats electorals dels vuit municipis de l’illa- i l’aliança a nivell estatal i europeu amb formacions polítiques coincidents, per incidir d’aquesta manera en tots els nivells de decisió política. Les aliances han permès durant aquesta legislatura que ara finalitza establir relacions permanents amb els representants d’Esquerra Republicana, Compromís o Nova Canària, al Congrés i al Senat, per a reclamar i negociar amb l’Estat temes tan importants com la millora de la connectivitat aèria i marítima o el règim econòmic i fiscal especial per a les Illes Balears.

.

L’instrument
La figura legal amb la qual MÉS per Menorca es va presentar a les eleccions l’any 2015 va ser la “coalició”, un instrument purament electoral. Avui, precisament, aquesta figura ha donat pas a un nou instrument molt més fidel a l’esperit fundacional i a la voluntat dels seus impulsors: ser un partit polític. La legislació estatal tampoc no permet altres possibilitats, però reconeix la figura del “partit polític” com a instrument jurídic a través del qual l’organització pot actuar electoralment i cívicament, com a partit –polític- i com a moviment –social-.

MÉS per Menorca passa a ser, per tant, un partit polític, una eina més idònia i més útil per a la transformació social a la que aspira. (1)

.

L’esperit
Una assemblea de ciutadans vinculats per un ideari polític i una forma de participació, “sense quotes de partit ni condicionants orgànics”, dèiem fa quatre anys. “MÉS per Menorca no la formen partits, sinó persones procedents de diversos partits i moltes persones no afiliades a cap organització política”. Aquell esperit és avui, amb la constitució com a partit polític- més real i més fidel a la voluntat dels seus impulsors. MÉS per Menorca no és una confluència de partits, a la vella manera. MÉS per Menorca és una confluència de persones que, més enllà del seu origen ideològic o de partit, comparteixen els valors del menorquinisme d’esquerres, ecologista i sobiranista.

.

Els reptes
De reptes sempre n’hi ha d’haver molts. Ara bé, avui, el dia que el notari ha donat fe que els estatuts de MÉS per Menorca compleixen amb la normativa vigent, és oportú explicitar el següent repte. Ser un partit no és un objectiu en sí mateix. L’important és que l’instrument –el partit- sigui útil al seu projecte transformador. El repte d’ara és funcionar com a –“un”- partit.

 

 

 

 

(1) Dia 29 d’agost del 2018 els membres de l’Executiva de MÉS per Menorca, responent al mandat de la seva Assemblea, van signar davant notari, a Ciutadella, la constitució de MÉS per Menorca com a partit i l’aprovació dels seus estatuts. Avui dia 9 de gener del 2019 els estatuts han hagut de ser validats de nou, davant notari, per a incorporar algunes modificacions formals i adaptar-se a la normativa vigent.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories