SOBRE LA IMMACULADA CONSTITUCIÓ

No Comments ARTICLES,Més per Menorca,POST-IT (nota adhesiva)

No som sant de les devocions ni de les constitucions immaculades, així que no hi aniré. Estim i faig feina per al meu poble, petit i gran, i des de la responsabilitat del grup parlamentari no veig cap motiu per participar de celebracions innecessàries i incòmodes per als que creim que la Carta Magna és la carta d’un projecte fracassat que es diu Espanya.

Screenshot 2015-11-26 11.51.36
L’altre dia, arran de la proposició no de llei del PP per afirmar que “Espanya és una gran nació” vaig tenir l’oportunitat de reflexionar sobre açò. I deia:

“Espanya s’ha construït com una nació, nascuda del dret de conquesta, per nacionalitzar –espanyolitzar- la resta de nacions. Espanya es va construir com una nació-estat, i no com un estat de nacions. I en una nació no hi caben més nacions, només hi caben nacionalitats i regions, parts de la nació. És un contra sentit parlar de “nació de nacions”. Una nació per definició és un tot; i en un tot no hi caben més ”tots”. En un estat sí que hi caben moltes nacions. Espanya és la nació que té l’Estat, i l’utilitza al seu interès, des de la seva visió “molt nacional” de l’Estat.

Si Espanya fos un estat de nacions (plurinacional, federal o confederal, o que s’ha de dissoldre) deixaria que les nacions que la integren tinguessin la sobirania i l’autogovern suficients per satisfer les seves aspiracions nacionals. Perquè l’Estat –no la nació- és l’instrument democràtic per a garantir drets i llibertats, no per coartar-los, limitar-los, prohibir-los. Un Estat de nacions no trauria mai l’exèrcit per atacar a una de les seves nacions; una nació estat fonamentada en el dret de conquesta sí. Açò és Espanya!

Per què dic açò? Perquè ja està bé de lligar nació amb estat de dret, estat social. Les llibertats i els drets no els donen les nacions, les donen els estats. I les nacions a les quals se les roba els drets i les llibertats, volen ser estat per recuperar la dignitat dels seus ciutadans.

Espanya és una gran nació? No, Espanya no és una gran nació. Una gran nació és aquella que fa grans coses, i per ara, aquesta Espanya governada pel PP el que ha fet han estat unes grans bestieses.

Una gran nació no permetria que els ciutadans de les Illes patíssim uns dèficits de connectivitat aèria com els que patim; o que haguessin de pagar quasi 100 euros per volar de Mallorca a Eivissa; o que no tinguessim un règim especial per corregir els costos de les insularitat; o que no tinguessim un sistema de finançament que ens margina i ens allunya en educació, sanitat, benestar, competitivitat, de la mitjana;….

Espanya no és una gran nació; Espanya és un avui GRAN problema.”

Ara tenia l’oportunitat de tornar-ho a dir. Dit està.
Gràcies per la invitació.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories