Pànic a la pluralitat (territorial), d’IB3

No Comments ACTIVITAT POLÍTICA,Més per Menorca,POST-IT (nota adhesiva)

Es possible re-crear (crear de nou sobre l’estructura de lo vell) una radio i televisió públiques de les Illes Balears en base al que diu la Llei d’IB3, açò és en base als principis de professionalitat, independència i pluralitat ? Ho ha de ser, possible, perquè sinó IB3 no tindrà cap sentit i haurà perdut la seva raó de ser -complir amb un servei públic-. I en aquest sentit ha actuat i actuarà MÉS per Menorca, tal com explic en el post-it anterior. Que ho sàpiga idò tothom, perquè en la moqueta de la vella política dels partits que ho volen acaparar tot (i controlar tot: des del Tribunal Constitucional al cap de informatius) no ens hi trobaran.

Però la pregunta que tampoc podem deixar de fer, després de tot l’esdevingut entorn de l’elecció del/de la director/a d’IB3, és: es pot construir una televisió pública realment adaptada a una realitat pluriinsular? Clar que es pot! S’ha fet? No. I el més important: es possible construir una IB3 que contribueixi a cohesionar una societat pluriinsular DES DE MENORCA (que és com dir, des d’Eivissa o des de Formentera)?

“DES DE MENORCA” no vol dir des de l’exclusivitat menorquina, sinó des de la sensibilitat que dóna haver viscut una IB3 construïda des de la centralitat. Per què no dir-ho clar ja d’una vegada: algú exerceix el poder des de la seu autonòmica de Palma maltractant Menorca, Eivissa i Formentera. Hi ha perifèria si hi ha centralisme, de la mateixa manera que hi ha menors si hi ha major. El problema ve quan alguns han convertit als menors en perifèria. Per aquest camí no té futur ni IB3 ni Balears, i ni molt menys cap Govern de les Illes Balears. Durant el debat d’investidura, MÉS per Menorca ja ho va deixar ben clar: no existirà ni un Govern ni un Parlament “de les Illes Balears” si no ens creiem de veritat que és el Govern i el Parlament de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. I açò passa per assumir i integrar una visió molt més federat -confederal diria jo-, on els consells insulars siguin realment els governs a cada una de les illes.

Bé, idò, dit açò he d’acabar constatant que el que realment ha fet pànic al centralisme (de la vella política i de la nova política) de Palma és que algú amb una visió territorial més íntegra i més real (que la dóna haver viscut els defectes de la centralitat des de Menorca) pogués dirigir una nova IB3, molt més moderna, molt més dinàmica, i molt més plural. Territorialment, també molt més plural.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories