Intervenció en l’acte de proclamació de candidats de Més per Menorca

No Comments Més per Menorca,POST-IT (nota adhesiva)

10923477_800622673351475_8212084491614899546_nBon dia, amigues i amics de Més per Menorca.

Abans de res vull agrair la confiança -i la responsabilitat- que heu dipositat en jo, i sobretot l’honor que suposa poder defensar des del Parlament les idees i el projecte de Més per Menorca.

MÉS neix per a canviar coses, moltes coses, i la primera de totes, és fer fora a aquest PP, “xulo”, arrogant, insensible, lladre (sí, sí, els lladres no només eren Jaume Matas i els pots de Cola-Cao. El PP té una seu a Gènova pagada en B, campanyes electorals pagades en B, càrrecs pagats en B,..) dels governs tant municipals com al Consell i a la Comunitat Autònoma.

Neix també per acabar amb el bipartidisme que, ara tu ara jo, PP i PSOE, s’alternen per a liderar i gestionar les institucions amb patrons que no responen als interessos dels ciutadans.

La gent no en pot dur més ! No en volem dur més ! La gent ha dit PROU. La gent ha patit i pateix massa. És l’hora de la política i no dels politicastres (que van al Parlament per callar, acotar cap, fer llistes negres); és hora de la democràcia i no de la partitocràcia (que ho acapara tot, el poder judicial, Tribunal Constitucional, …); és l’hora de la democràcia real, horitzontal,…. i de la gent. La majoria de partits i formacions que es presenten a aquesta convocatòria electoral es segueixen basant en els politburós, en les seus centrals de partits que ho decideixen tot, ho ordenen tot,… oblidant que la gent té veu, és adulta, té capacitat i voluntat de decidir,…. Perquè açò és democràcia: poder decidir –Menorca vol decidir- sense patrons, sense cucales,… amb llibertat, a favor de la gent d’aquí.

I en aquest sentit hem proposat una llei de consultes populars, i ens han dit que no; hem proposat eliminar el costós i absurd mailing electoral, i ens han dit que no; hem proposat eliminar el tall del 5 o del 3% per accedir a les institucions, i ens han dit que no; hem proposat eliminar els aforaments, i ens han dit que no, hem proposat eliminar que els acords i documents del Consell de Govern siguin secrets, i ens han dit que no; hem proposar introduir modificacions per a facilitar les ILP, i ens han dit que no;… Qui és el partit del no?

Avui podem dir sense cap por d’equivicar-nos que molts dels greus problemes i dificultats que pateix Menorca, tenen a veure amb aquesta manca de democràcia real; tenen a veure amb la partitocràcia i amb els politburós. Transport aeri, promoció turística, atenció sanitària, estudiar una carrera,….. els dèficits que patim en tots aquests temes tenen a veure amb la incomprensió, la insensibilitat, de Madrid, i de Palma. Per açò una de les nostres senyes d’identitat democratitzadora és el menorquinisme, i la voluntat de decidir, o poder influir quan les decisions que no siguin nostres, en allò que és important.

Des de Madrid, des de Palma, no entenen que la nostra economia, i la nostra vitalitat com a societat passa per un avió; que la nostra salut passa per un avió;…. No ho entenen!! Per açò, avui, després d’anys i anys de repetir-ho encara hem de reclamar la tarifa plana universal; encara hem d’explicar que els nostres malalts quan han d’anar a Son Espases han de ser tractats de forma diferenciada, perquè la seva situació ho és, diferent. Els hem d’explicar que la Residència per a malalts i familiars és un irrenunciable,… perquè no és de rebut que un malalt quan l’ingressen a Son Espases els seus familiars s’hagin de cercar la vida. El transport i la residencia dels menorquins a Son Espases o altres hospitals públics ha d’estar centralitzat; l’Ibsalut té l’obligació de resoldre en un sol tràmit la situació dels pacients i familiars, com si l’hagués d’ingressar al Mateu Orfila,…. Igual!

Però en lloc d’açò, en lloc de facilitar-nos la vida, ens la compliquen i ens la burocratitzen. Fixau-vos en dos tràmits, que afecten a dues qüestions importants per a tots els menorquins: el transport i la salut. Bé idò, ara, per molt que diguin que no,…. ens fan anar amb un certificat de resident per demostrar la residencia (i crec que si poguessin també ens farien proves de sang per mesurar la nostra puresa),… I també des què governa Bauzá allò que fèiem amb tres minuts –treure o renovar una targeta sanitària- ara necessites entre tres i 10 dies, tres tràmits, i 10 euros. 10 euros per a què? Per a què? Que ens ho diguin!!! Perquè la sanitat, les llistes d’espera per a especialistes o per a una intervenció quirúrgica (que ara ja no tenen cap limit de garantia,….. abans existia i et derivaven a privada) estan a mesos, mig any, i anys d’espera; s’ha deixat a milers de ciutadans sense targeta sanitària; s’ha col·lapsat i desvirtuat el que és un servei d’urgències,….

MÉS neix per estar al costat de les persones, per estar al costat de la gent que ha dit PROU, i per fer de les institucions uns instruments útils al servei de la gent. Que ha dit prou als desnonaments, a les rotondes, a les retallades a sanitat i educació, al copagament farmacèutic, a les milers de persones sense targeta sanitària,….. prou a les restriccions per a curar l’hepatitis C, a la desprotecció del paisatge, a les prospeccions petrolieres, a les lleis mordaça,….. prou a les llistes negres de Toni Camps, als “pedigrís” polítics per a purgar les empreses públiques,… prou de polítiques contra les persones, el paisatge i el país; prou de polítiques per a mantenir els privilegis als de sempre, als de sempre!!!

I després ens ve el PP, dient que ells són la garantia d’estabilitat, de la seguretat jurídica,…. i de no se quantes coses més. Seguretat? Seguretat de què? Mai havíem tingut tanta inseguretat educativa i inseguretat sanitària.

Perquè el que ha fet Bauzá, el PP, amb la comunitat educativa no té nom. O si que en té: autoritarisme,… a semblança de les seves rèmores del franquisme. I sí, ho dic aquí i ben fort, el PP a més d’incomplir la Llei de Memòria Històrica, no ha condemnat el fransquisme. Al contrari, a les reiterades iniciatives fetes per MÉS ha votat que no, que no vol condemnar el franquisme.

Bé idò, l’autoritarisme, l’agressivitat, del PP contra els docents és només equiparable a les velles Gestapo. Els ha perseguit, amenaçat, expedientat,….. que ningú ho oblidi: la Llei de Símbols és una llei mordaça contra el català, contra els docents i contra la llibertat d’expressió. Ha impulsat una llei per fer callar els docents per modificar, sense diàleg, sense consens, i contra els experts en educació, el model lingüístic i el model escolar de les nostres illes, amb un invent, el TIL, que ha mort. El TIL no va néixer per millorar la qualitat educativa; ni per millorar les competències lingüístiques dels alumnes en anglès;….. el TIL neix, única i exclusivament, per arraconar el català -en contra d’una llengua, i no a favor d’una llengua-, per damunt dels projectes lingüístics de cada centre i de l’autonomia de cada centre. Bauzá, amb el seu ridícul i antipedagògic TIL, ens ha volgut alliçonar de la importància de l’anglès,…. d’una cosa que ningú discuteix,…. quan el que realment pretenia era acabar amb el català com a llengua vehicular i d’aprenentatge.

I és normal, per a Bauzá a Menorca tenim dues llengües pròpies i dues llengües oficials. Sí, van votar en contra d’aquesta afirmació: “el Parlament de les Illes Balears constata que el català és l´única llengua pròpia de les Illes Balears”.

Però bé, l’autopista de l’Educació de Bauzá (que no dur enlloc) ha estat l’estrella estrellada d’aquesta legislatura; amb una directora, Joana Maria Camps, que ha naufragat amb el seu TILtànic. El TIL ha mort, el TIL ha naufragat, però pel camí ha deixat molts afectats:
-Directors expedientats, els tres de Maó i el de Marratxí. Tres que tocaven ser 4,….. el de Ferreries. I també el d’Alaior.
-Centres coaccionats amb la llei de símbols, perquè no expressin la seva opinió crítica contra les actuacions del Govern.
-I l’Educació en general, perquè durant aquests anys de tant de TIL els alumnes n’han petit les conseqüències: ràtios elevadíssimes, menys suport als alumnes amb necessitats,… les baixes es substitueixen a 30 dies,….
-Edificis en situació precària, calderes que exploten,…

En definitiva, i acab perquè m’estic allargant massa, Més per Menorca és l’opció per al canvi, des de l’esquerra, des de l’ecologisme, des del sobiranisme, per a treballar a favor de les persones, el paisatge i el país; des de Menorca i per a Menorca.

Acab amb un tros de la cançó del Llach, un poc adaptada per avui, però amb el mateix sentit:

SOMNIEU
És clar que sí! Constantment, somniem sempre.
Si us diuen: ESPEREU MASSA.
És clar que sí, hem après a esperar, i ho esperem tot.
Si us diuen: VOLEU MASSA.
És clar que sí, volem massa, més i tot, àvidament.
Si us diuen: TENIU MASSA PRESSA.
És clar que sí, caminar, arribar, recomençar, sí, tenim pressa.

Tenim pressa de canviar moltes coses, tot, perquè la gent torni a ser protagonista de la democràcia; i perquè Menorca torni a ser aquell lloc que tan hem somniat.

Gràcies.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories