MÉS sobirania per Menorca

No Comments POST-IT (nota adhesiva),PSM-més per Menorca

Apunts sobre el sobiranisme de MÉS

L’aposta de MÉS pel sobiranisme és una aposta per la radicalitat democràtica, perquè el poble -el demos- pugui exercir el seu poder -la cràcia- de decidir el seu destí, la forma de gestionar-se, de governar-se, de relacionar-se. D’autodeterminar-se, autogestionar-se, autogovernar-se, d’independitzar-se. En un món globalitzat no té sentit parlar de sobirania en termes absoluts. No hi ha ningú, ni cap estat, que sigui sobirà absolut del seu futur. En un món globalitzat les decisions del sobirà, del poble, estan afectades -o afecten-, condicionades -o condicionen-, o fins i tot determinades -o determinen- per -o a- tercers. Per açò, el poder del poble a decidir és sempre un poder flexible i dialogat, en el qual el subjecte polític té sempre la darrera paraula.

Menorca és una comunitat molt identificada i cohesionada per la seva illaïtat, a més del seu paisatge, de la seva cultura i de la seva història. Menorca és un poble, i com a tal pot -i noltros volem- que exerceixi el poder democràtic de decidir; de decidir quin model econòmic i turístic volem, de decidir quines han de ser les prioritats col·lectives,….. I en tot allò que no podem decidir, volem participar, influir, condicionar, les decisions que ens afecten. Perquè la sobirania és també influir perquè allò que no forma part de les decisions pròpies, i que es decideix en un altre lloc, no perjudiqui o sí afevoreixi Menorca.

El sobiranisme de MÉS per Menorca es fonamenta, al meu entendre, en dos irrenunciables: el poder democràtic -i el dret- dels menorquins a decidir, i la voluntat d’exercir aquest poder democràtic en el marc cultural dels països catalans. Des d’aquest punt de sortida hi ha molts escenaris político-administratius possibles, vinculats als conceptes tradicionals d’autonomisme, federalisme, confederalisme, independentisme: la defensa de la màxima institució d’autogovern a Menorca (resultat del procés autonòmic), la voluntat de què Menorca tengui la primera o darrera paraula –la paraula determinant- en les qüestions que afecten a l’illa, la voluntat de sumar lliurement amb qui permeti avançar Menorca, a les seves persones i al seu paisatge, com a país.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories