Ser-hi

1 Comment La nació dels menorquins,POST-IT (nota adhesiva),PSM-més per Menorca

  

(o un comentari sobre el terme sobirania) 

La sobirania és un terme absolut. S’és o no s’és subjecte polític. Es té o no es té la capacitat de decidir el propi destí. Però els conceptes no són de vegades tan reals. La realitat és més tossuda. En un món globalitzat i interdependent la sobirania és una possibilitat relativa. L’entorn sempre influeix o determina, tan si ens agrada com si no. Ningú decideix l’aïllament o la independència de tot el que passa al seu voltant. Ningú decideix tot el que vol ni quan vol. No ho fan ni tan sols els estats-nació que -diuen- són els contenidors de sobirania. Tampoc els individus som totalment sobirans. Sempre ens condicionen molts inputs externs, conscientment o inconscient, i la sobirania popular i nacional són molts individus junts, amb voluntat de viure junts i de decidir junts. L’exemple el tenim molt present: la crisi i les mesures per fer-la front no les han decidit els estats -almenys no aïlladament-, sinó el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, i molts altres que ningú mai no ha vist en un parlament ni en unes eleccions democràtiques. 

Així idò, la sobirania real és més líquida que sòlida, i més constructiva que absoluta. I Així és com crec que val la pena entendre el sobiranisme, com una construcció, i com una voluntat. La voluntat de decidir el propi destí, encara que no sigui ni sempre ni en tot. És per açò que preferesc associar el terme -sobirania- a la voluntat de ser-hi, i de decidir les dependències i les independències. Sí, així m’agrada a mi. Deixi’m que faci una similitud matemàtica. Vivim en un món globalitzat i interdepedent, deia a abans. Un món fet de relacions que sumen, resten, multipliquen o divideixen. Però per a sumar o restar, multiplicar o dividir, cal ser-hi; cal ser un u. L’u com a unitat bàsica per a contar i mesurar. Les dependències i les independències ens haurien de servir per sumar. Menorca podria ser una unitat, per sumar amb qui la consolidi com a unitat, i la faci créixer, i la faci multiplicar. Açò és: l’arxipèlag i els països catalans. És allò de la nació afectiva, la nació d’interessos i la nació cultural dels quals he parlat al llibre La nació dels menorquins (Ed. Documenta, 2010), encara que de fet les tres haurien de ser un poc afectives, interessades i culturals. 

Menorca ha de voler -i poder- decidir sobre el seu territori, sobre com gestionar els seus límits, sobre la seva economia i sobre les seves prioritats socials. Sobre l’ús del territori, sobre la costa, els ports i l’aeroport, sobre el model econòmic i social que vol promoure. I ho ha de fer amb dependències i amb independències. Però l’important és ser-hi. I decidir. 

                                                                      –                         

One thought on “Ser-hi”

  1. Pau ha dit:

    Sobirania no vol dir aïllament sinó interdependència, obertura iconnexió, és la voluntat de ser dins el món.

Comments are closed.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories