Amb TV3 no n’hi ha prou

20 Comment POST-IT (nota adhesiva)

La veritat és que els darrers esdeveniments d’estora vermella en relació a la recepció digital dels canals de ràdio i televisió en llengua catalana no clamen a l’optimisme. Em referesc, és clar, al nou conveni signat el mes de gener passat entre el govern balear i el govern del Principat. Un pacte que, com molt bé deia el filòleg Joan Melià al Diari de Balears (19/02/2009), està al servei “d’aquells que volen que els canvis siguin –en això del català- per a anar cap enrere, com els crancs.” Amb el nou acord no haurem avançat res, a l’inrevés; es pot dir fins i tot que es produeix un retrocés respecte del conveni del 2004 entre Jaume Matas i Pasqual Maragall. Aquell parlava de la recepció conjunta de TV3 i Canal 33, aquest en canvi només assegura la recepció a les Illes de TV3 i la “possibilitat futura” d’un segon canal. I no d’un TV3 sencer, sinó a temps parcial: fragments en obert i fragments enfosquit.

Des del punt de vista nacional, però també des del punt de vista de les llibertats, aquest darrer acord signat és del tot insatisfactori. No garanteix la presència suficient d’una oferta televisiva en català i coarta la llibertat dels ciutadans a elegir una programació de qualitat (o no).

El PSM de Menorca, cap el mes de juny de l’any passat, va presentar conjuntament amb el Bloc per Mallorca una proposta al Parlament de les Illes per assegurar la presència del català a la TDT, on reclamava al Govern balear, entre d’altres coses, (1) la recepció mútua de les emissions dels canals de televisió de l’EPRTVIB (IB3) i de la CCRTV (TV3, Canal 33-K3, 3/24 i 300); (2) un acord en el mateix sentit amb la Generalitat Valenciana; (3) la concessió per part del Govern de l’estat dels canals múltiplex necessaris perquè açò sigui viable; (4) i finalment la posada en marxa de canals TDT de cobertura a tot el territori de l’estat per a la difusió de les televisions que utilitzen el català, el gallec i l’èuscar. Tot i que la proposta es va aprovar al Parlament en aquests termes, el Govern ha actuat de forma molt poc ambiciosa i sense el més mínim sentit nacional.

Pens que la resta de partits integrants del Govern (els partits del Bloc per Mallorca i el PSM-Entesa Nacionalista-Verds), hauríem de ser més exigents al PSIB-PSOE en aquesta qüestió. No és un tema en absolut insignificant, i ens hi juguem la credibilitat.

20 thoughts on “Amb TV3 no n’hi ha prou”

 1. francesc sintes ha dit:

  Totalment d’acord Nel. Sobretot trob valent que admetis que a segons quins partits –especialment aquests– us cal ser més exigents: teniu més força que no us pensau!

 2. pau ha dit:

  Estic d’acord amb tot el que dius. Un exemple més de la política del PSOE, bones paraules però alhora de la vertiat la mateixa medicina.

  Tanmateix crec que la batalla de tv3-C33 – certametn fonamental- no ens hauria de fer la batalla per mi més important, crear un model audiovisual i comunicatiu català i adaptat al nou context, un model capdavanter. EL model de TV3 és un model de televisió nacional en singular molt propi dels 80. TV3 seguirá tenint un paper important, però el futur pens va per un altra banda.

  Sóc dels que pensa que tot el muntatge de la TDT no té futur (els espanyols s’estan enganyant a ells mateixos). NO hi ha prou publicitat per pagar-la i es veurà tecnologicament superat en pocs anys per un model en xarxa on el català sí que està triomfant.

  A més de reclamar amb fermesa TV3, hauríem també de fer el mateix que va fer tv3 al seu dia. Avançar-se al futur.

 3. Nel Martí ha dit:

  Francesc, t’he de reconèixer que aquest tema de la recepció dels canals de televisió (i ràdio, no ho oblidem) em té irritat i desconcertat. Se’ns vol imposar la raó de la tècnica (“açò tècnicament és molt complicat”) i dels drets publicitaris (“el dret d’emissió és territorial”) per damunt de la raó nacional i per damunt de la llibertat d’elecció (on és el liberalisme tan aclamat?), i no ho podem acceptar.
  Tanmateix cada vegada estic més convençut que ens interessa avançar paral•lelament pel camí de la televisió per internet.

 4. Nel Martí ha dit:

  Pau, acab de penjar el meu comentari dirigit a Francesc i m’he adonat de la teva aportació. Ens podries explicar la situació d’Anglaterra? Allà també hi ha una televisió digital territorialitzada? Com funciona la televisó per internet?

 5. Talaiòtic ha dit:

  Perfecte Nel. M’agrada veure que algun polític trenca el que sembla un “pacte de silenci” sobre la recepció dels canals en català. Jo mateix vaig deixar tres comentaris en l’article d’en Joan Melià al Diari de Balears digital “Un acord a favor dels crancs” que menciones en el teu escrit sobre aquest silenci i també sobre les ràdios.

  Alguna vegada en les meves entrades sobre Espai comunicacional a Es Poblat he comentat que una volta s’acorda la reciprocitat els drets d’emissió que adquireixin tant IB3 com TVC s’han de referir a tot el territori d’emissió, i no només al territori autonòmic. Que potser no empraran tota l’audiència potencial com a argument en els preus de la publicitat? Idò també hi ha d’haver la corresponent inversió per poder cobrir tant el Principat com les Illes.

  Un exemple: Perquè podem veure els partits de lliga per LaSexta i per IB3, i no per TV3? Deu ser perquè LaSexta compra els drets per tot l’Estat… Idò que tant TV3 com IB3 comprin els drets d’emissió d’esports o de pel·lícules pel Principat i per les Illes, i si a més s’hi inclou el País Valencià, millor. I si per poder fer açò s’ha de canviar l’acord de reciprocitat dels crancs que es va signar el gener, que es canviï, perquè tècnicament no hi ha d’haver cap problema. Com molt bé dius, tant des del punt de vista nacional com des del punt de vista de la llibertat d’elecció, açò ha de ser una prioritat. I efectivament, no és un tema insignificant i esperam tota l’exigència de la que sou capaços, que si no s’aconsegueix la programació íntegra ens trobaríem amb una mena de “federalisme” televisiu, on tenim els mateixos continguts però per diferents canals, sense que impliqui un veritable increment de l’oferta.

  I una altre qüestió que crec que encara és més fonamental és el tema del segon múltiplex digital que ara fa un any es va vendre que ja teníem i que ara sembla que no existeixi. Una de dues, o el Govern de les Illes ens va enredar fa un any o ens enreda ara… Ho dic perquè des de fa uns dies ha desaparegut el senyal de IBSat+30, i em pens que en qualsevol moment pot aparèixer TV3 digital en el seu lloc, de manera que amb el múltiplex que se suposa que tenim hi ha d’haver espai com a mínim per rebre 4 canals més, sense comptar les freqüencies buides que tenim dels canals d’àmbit menorquí… I perquè no reclamar un tercer múltiplex com ja té el Principat i com reclamen a València? Aquí si que ens jugam un increment de l’oferta en català que em sembla fonamental!

  Totalment d’acord amb en Pau en la seva reflexió de la televisió per internet, que també he comentat alguna vegada. Esper que no estiguem massa temps en veure-ho i que s’acabi l’absurditat de les traves polítiques i administratives a la llibertat d’emissions.

 6. Miquel ha dit:

  Molt be lo de les teles..Pero qui les pagara??.Ja sabeu lo que costa montar una tele en condicions,be i sense condicions tambe val un ou…Si l’idea es crear mes canals per colocar gent i que paguin els ciutadans anau pel bon cami…Aixi minvara l’atur,i un fotime de catalans i valencianets podran venir a fer feina per aqui i ala…a pagar mes teles…Tambe aconseguirem que la nostra riquessa linguistica es vagi morint poc a poc..prest tots rallaren catala de Varsalona…I que no ho es de guapo aixo….

 7. Talaiòtic ha dit:

  Fantàstic Miquel, voldria veure’t remugar igual a l’hora de pagar la Televisió Castellana perquè els nostres professionals se’n vagin a fer feina a Castella i tots aprenguem a dir “Entonses” i “Desde lueguuuuuu”. No te fot!

 8. pau ha dit:

  En Nel em demana que faixi 5 cèntims de l’experiència audiovisual britànica. Abans de fer-ho voldria dir que no sóc cap expert i que segur que el meu anàlisi té molts punts foscs. També voldria disculpar-me si el meu comentari és massa esquemàtic

  1.El que més impressiona de la televisió britànica és la seva qualitat. Senzillament no es comparable. No és cap casualitat que l’òscar a la millor pel·lícula l’hagi guanyada slumdog millionaire, una pel·lícula britànica promoguda entre d’altres organismes per un canal de televisió. Com a tot arreu hi ha molta televisió escombraria, però fins i tot aquesta està ben feta.

  2.Un fet que diferencia la televisió britànica és el seu caràcter públic. Tot i el biaix neoliberal anglosaxó, el Regne Unit té el sistema televisiu més “públic” i “independent” del món occidental. El sistema audiovisual està òbviament dominat per la BBC (2 canals analògics, 8 de TDT, 5 ràdios d’FM, centenars de ràdios locals, una caterfa de ràdios digitals, canals internacionals, la web més important d’Europa,…). Caldria parlar també de Channel 4, una televisió pública però comercial (és a dir que es financia en propaganda) que és totalment independent de la BBC. La televisió no només és majoritàriament pública sinó que també està sotmesa a una regulació molt estricta. Els minuts de propaganda per hora estan per exemple estan molt regulats.

  3.Un element fonamental del sistema audiovisual britànic és la seva sostenibilitat econòmica. Hi ha dos sistemes bàsics de finançament, la BBC – que no té propaganda – es financia bàsicament a través d’una taxa que pagues per veure la televisió (10 lliures al més!). Les altres televisions es financien bàsicament a través de propaganda (i sky per subscripció). En aquests moments hi ha una discussió important sobre el futur dels canals comercials de televisió que com passa a tot arreu estan perdent ingressos publicitaris. S’està discutint molt seriosament la seva rendibilitat

  4.Un altre element fonamental és la promoció de la industria audiovisual. Gairebé totes les sèries de la BBC són de producció pròpia. Un dels objectius orgànics de la BBC és promoure la creativitat.

  5.Aquí també hi ha TDT. Amb la TDT han aparegut algun canal nou, ara bé la majoria són desdoblaments i complements de canals ja existents. Moltes de les noves televisions senzillament ofereixen repeticions. Així a més de la BBC1 i BBC2, ara hi ha BBC3, BBC4, BBC new 24, BBC parliament i dos canals infantils.

  6.Una de les novetats més interesants és l’i-player, el servei de televisió a la carta de la BBC. És calcula que una quarta part del tràfic de la xarxa té a veure amb l’iplayer. Nosaltres el tenim directament incorporat a l’aparell i és fantastic. Totohom diu això només és el començament

  7.El sistema britànic està molt centralitzat a Londres, però conserva un cert equilibri. La BBC té canals en gal·lès i gaèlic, desconnexions territorials, centres de producció a tot el país i canals de ràdio locals a cada ciutat.

  Als ulls de l’experiència britànica m’agradaria assenyalar quatre reptes.

  1.Consolidar l’espai de comunicació propi i en català. Estic d’acord que cal ser exigents amb la recepció de TV3, però també cal ser imaginatius. Hi ha moltes maneres de desenvolupar aquest espai.

  2.Fer que tot el muntatge audiovisual sigui econòmicament
  sostenible. En aquests moments no hi ha cap grup de comunicació que faci diners, ni en català ni en castellà. Prisa per exemple té un deute de 5000 milions d’Euros i està en quiebra tècnica. La televisió menorquina no crec que tengui tants deutes però segur que no és rentable sense subvenció pública. La TDT té un problema molt greu que és la seva insustanibilitat econòmica. Enlloc de consolidar una indústria potent s’ha dividit la principal font d’ingressos – el mercat publicitari decreixen – en desenes de bocins massa petits per sostenir una televisió. En certa manera la crisi és una oportunitat, perquè és sobretot una crisi del model castellà de televisió, totalment insostenible.

  3.Desenvolupar un sistema audiovisual públic de qualitat que promogui la industria audiovisual pròpia. En un sistema cada vegada més obert, el que triomfa no és el que controla el mercat sinó el que ofereix el millor producte i té la millor marca. No té cap sentit tenir una televisió en català si aquesta és dolenta.

  4.Desenvolupar una televisió en xarxa. En un futur molt proper, els aparells de televisió estaran connectats a internet i amb un simple clic podràs posar un video de youtube (o vilaweb) o conectar amb l’i-player. El dia que això es generalitzi les concessions de televisió quedaran obsoletes, i deixaran de ser un bé preuat, el negoci del futbol col·lapsarà ja que serà possible veure el barça per Iraq Sports amb la veu d’en Puyal sense pagar.

  La TDT és important però allà on ens jugam l’espai de comunicacié és a la televisó en xarxa. quan el Català no depèn de concessions sinó de la voluntat de la gent és quan el català triomfa. Això és el model .cat

 9. Miquel ha dit:

  I es clar que remug per la porqueria de tele que mos fan desde Madrid.Sol ser l’excusa que feis servir quan es critica lo que mos costa una tele autonomica o lo que mos costaria la recepcio de totes les teles autonomiques.Mirau,la tele pot tenir moltes coses bones,pero no us enganyeu,les teles(totes les teles,nacionals incloses,aixi us quedara clar..),tal i com estan montades ara,serveixen nomes per manipular l’opinio publica,fer arribar l’opinio dels que comanden i per colocar gent,(cosa que fan tots els partits,tots…).I referent a la tele en xarxa per internet…Es cert que per internet es veuen millers de canals de tot el mon i que la qualitat cada dia es mes bona(qualitat d’imatge,que els continguts son igual de xarecs que la tele normal..)i que no depenen d’una autoritzacio administrativa…Pero realment…voltros veis tele per internet??….En quan a pagar per veurer la tele,jo no vull pagar per una tele que no me mir,sigui nacional,autonomica o local…En temps de crisi economica una bona idea seria desmontar totes les teles publiques,tot i que s’acabaria un bon xollo per molts) i destinar el que ens estalviariem a l’educacio,que bona falta ens fa…

 10. Talaiòtic ha dit:

  Miquel, és que una cosa és parlar del model televisiu, que certament n’hi ha molt a parlar, i una altra molt diferent és que veig que qüestiones que existeixin teles nostres (quin desgavell eh!?), que són les úniques que podem veure en la nostra llengua de totes les televisions del món, però en canvi no qüestiones que existeixi la Tele Castellana, que aquesta et deu semblar “normal” que hi sigui, per molt que diguis ara que també remugues perquè la trobes una porqueria. I també la pagues tant si t’agrada com si no, i tant si hi ha crisi com si hi ha bonança. I no té pocs canals que diguem (La1, La2, Internacional, 24H, Teledeporte, Clan, Docu….), i tots en la llengua de Castella, clar…
  .
  En la meva opinió, amb l’actual model televisiu faria una única televisió pública per tota Catalunya, amb els seus diversos canals com totes les teles públiques actuals, i seguint el model d’independència de la BBC com ens explica en Pau, que realment fos d’àmbit nacional i abarcàs tota la diversitat del nostres país, i no tres televisions provincianes i colonialistes com tenim ara. La resta, siguin nacionals, regionals o locals, haurien de ser privades. Diferent serà quan la televisió per internet es pugui generalitzar, on ja no es dependrà de llicències administratives per emtre en l’espai radioelèctric, i on hi pot haver des de televisions internacionals fins a locals tant públiques com privades. De fet, ja comencen a aparèxer televisions temàtiques d’entitats particulars i fins i tot televisions personals, aprofitant la facilitat i el menor cost d’emissió a través de la xarxa.
  .
  De les propostes que fa en Pau sobre el model català:
  .
  1. Què vol dir exactament ser exigents amb la recepció de TV3 però a la vegada imaginatius? Amb l’actual model està tot inventat. Si hem de renunciar a rebre tota la programació de TV3 per tenir un model audiovisual públic “federalista”, amb programació aliena compartida i que cada territori la vegi només a través del seu canal propi, la solució no pot ser tapar TV3 amb el 3/24 o el 33, perquè tant el 3/24 com el 33 hem d’exigir rebre’ls íntegrament i açò significaria igualment duplicar programació. Amb què taparan IB3 al Principat? Emetran IBsat, que és el que estan fent ara? L’única solució decent que hi veig és una programació “alternativa” també compartida. És a dir, que mentre fan futbol, pel canal de TV3 a les Illes poguem veure una pel·lícula, i que també la pugun veure al Principat pel canal d’IB3. És exactament el que feia La2 quan emetia el futbol pels territoris sense televisió pròpia i una pel·lícula pels que veien el futbol pel seu propi canal. Per exemple.
  .
  De la resta de punts d’en Pau, totalment d’acord.

 11. pau ha dit:

  Taliòtic

  Per mi tv3 és fonamental. Tanmateix no és l’única manera possible de crear un espai de català de comunicació. Quan dic imaginació estic pensant del .cat, o de som i serem radio que va desafiar el seu tancament tot emetent en xarxa, o del baròmetre de la comunicació i la cultura que cobreix tot el territori.

  En el fons l’única solució possible a tot l’embull és fusionar IB3 i la televisió catalana pública i crear una televisió nacional de veritat que inclogui varios canals i ràdios nacionals i locals. Es matarien molts pardals d’un sol tir, es fomentaria l’espai de català de comunicació, seria un sistema econòmicament molt més sostenible, es crearia un context molt més fèrtil per una televisió de qualitat,…

  A Espanya això que és el més lògic és de moment impossible. també es cert que el context econòmic actual canviarà moltes coses i alguns dels projectes d’IB3 senzillament no es faran. I això pot ser una via d’aigua per reintroduir C33 per exemple

 12. Talaiòtic ha dit:

  Binideufà, molts gràcies per aquest enllaç, que de fet confirma absolutament tot el que ja sabíem… Sembla que serà a partir d’aquest diumenge dia 1 que ja veurem TV3 per TDT, amputada i mutilada en la seva programació, en el lloc que fins ara rebíem IBSat+30.
  .
  Fixeu-vos en el paràgraf que diu que s’han d’aplicar els drets d’emissió a cada territori “a no ser que alguna de les dues televisions decideixi pagar un preu major per aquest tipus de continguts a la FORTA, la federació que agrupa les radiotelevisions autonòmiques, i que factura en proporció a la població destinataria”. ÉS EXACTAMENT EL QUE DEIA EN UN COMENTARI DE MÉS AMUNT, que bastaria proposar-se assumir el paper de televisió trans-colonial i pagar els drets d’emissió per tot el territori per solucionar-ho, i el problema és que tenim uns governs colonialistes que açò no ho voldran fer.
  .
  Pau, l’emissió en xarxa que acabi amb les traves polítiques és una gran esperança que tenim, però mentrestant no és una realitat no hem de deixar que ens trepitgin de mala manera. Com ja he dit en l’anterior comentari, estic totalment d’acord amb una única televisió pública que aplegui les que ara hi ha (TVC, TVIB, i tant de bo també TVV), però com bé dius açò a l’Estat castellà és impossible. L’única solució, una vegada més, és tenir un Estat propi. I la via d’aigua per reintroduir el Canal 33 és el segon múltiplex que se suposa que tenim des de fa un any i del que seguesc esperant que algú ens aclareixi perquè no l’empren…

 13. Miquel ha dit:

  Es curios,esteis rallant de globalitzar els mitjans de comunicacio en catala,quan se suposa que s’esta en contra de la globalitzacio,pero es veu que en contra si,pero depen de per qui..Unificar els canals autonomics seria la manera mes rapida i segura d’acabar amb la nostra cultura,les modalitats linguistiques de les illes nomes s’emprarien com una cosa folklorica,com ja pasa a les series d’Ib3.Pels informatius es fa servir el catala de Varsalona,que es lo serios..El demes entrecometes o per coses folkloriques…No se si teniu fills,pero si en teniu,segur que notau que de cada vegada fan servir mes mots standars en lloc dels que tenim per aqui,que son nostros i ben correctes per altra banda.Si el que volem es aço,aqui ja heu donat la solucio…..unificacio dels mitjans de comunicacio en catala de les autonomies de parla catalana i rendicio incondicional al imperi catala del continent.Per aqui ja hi ha gent que fa punts per aconseguir un enxufe en el nou monopoli comunicatiu pancatala…jjjjj

 14. Talaiòtic ha dit:

  Qui ha dir res aquí contra la globalització? La globalització tindrà coses bones i coses dolentes segons com s’enfoqui i segons qui l’utilitzi en benefici d’uns i en contra d’altres, com tot.
  .
  Els tergiversadors colonialistes com tu, Miquel, teniu l’enxufe garantit des de fa anys en el monopoli comunicatiu pancastellà, que és l’únic que tenim i que es veu que no vos fa cap nosa… Com vos n’ha de fer, si viviu d’ell? Però aquest monopoli per tu no fa cap mal no a les “modalitats lingüísitiques de les illes”. Com si el gran perill per la nostra llengua fos IB3 o TV3! L’únic perill que veus és el d’un “imperi” que no és altra cosa que el nostre propi espai natural de tota la vida. La mateixa preocupació teva la pot tenir un català de Reus, de Figueres o de Gandia. Si et preocupassin de ver els mots tan “d’aquí”, defensaries que s’emprassin més en totes les televisions en català, enlloc de facilitar les coses als que volen que no en poguem veure gaires i deixar el nostre espai i tota l’audiència a les televisions castellanes.
  .
  Estàs empastifat d’autoodi i del pensament destructiu que t’ha inculcat l’espanyolisme castellanitzador de sempre. Sembles una Rosita Estaràs qualsevol, o un Joan Ferran de la Crosta, un representant més de la mediocre mentalitat d’esclau d’Espanya que alimenta el monopoli del PPSOE al nostre país.

 15. Miquel ha dit:

  Redell com esta el pati…Ja veig que per aqui hi habita molt de psicoanalista frustrat..I que va a la seva bolla i repeteix el mateix discurs digui el que digui la gent..Mirau..la ma a la butxaca mos la fica igualment la tele estatal-espanyolista que l’autonomica-catalanista.Ambdues serveixen per tenir panxes contentes i vots captius…Totes pretenen el mateix,tot i mos diuen que son un vehicle de cohesio nacional…i bla bla bla..,que no es altra cosa que manipular l’opinio publica,ralla be dels que comanden i pensa que els teleespectador som beneits.Les teles no haurien de costar res als contribuents.En temps de crisi hauriem de començar per tancar totes le steles que no s’autofinanciin.El perjudici economic seria molt mes petit que el que mos costen.I viuriem mes tranquils.Tantmateix si no miresim tanta tele i la gent es conectes mes,a lo millor treuriem mes coses de profit amb el debat de les idees.I casi m’he ofes que me diguesiu colonialista…Jo que voldria una Menorca lliurer de gent venuda als espanyols,als mallorquins i als catalans.Salut i feina.

 16. Talaiòtic ha dit:

  Jo crec que qui voldria repetir el mateix discurs digui el que digui jo ets tu, Miquel. Encara que no ho acabes de fer i vull pensar que algunes de les coses que dic t’hagin servit de qualque cosa. Per tant, sí que et repetesc que una cosa és parlar del model televisiu, que puc estar perfectament d’acord amb què s’ha de canviar, i una altra que ens quedem en falderet sense cap instrument per contrarrestar l’ofensiva mediàtica castellana.
  .
  M’alegra i celebr veure que dius que voldries una Menorca lliure de gent venuda, i ho compartesc al 100%, perquè jo tampoc vull cap submissió de Menorca, ni a Mallorca ni a Barcelona ni a València, però resulta que la submissió que tenim ben vigent és a l’Estat castellà. No t’equivoquis caient en els arguments típics i tòpics de l’espanyolisme que fomenten el divideix i venceràs entre els territoris catalanoparlants, perquè saben que la nostra unió (des de la igualtat i respecte federal propi de la nostra cultura política) seria el final definitiu de la seva dominació.
  .
  Salut i feina!

 17. Nel Martí ha dit:

  Pau, moltes gràcies per la teva aportació. He arribat a casa (després d’un breu viatge) fa pocs minuts i no m’esperava trobar un debat tan intens i reivindicatiu arran del post-it “Amb TV3 no n’hi ha prou”. He llegit idees molt interessants que els propers dies intentar analitzar (en veu alta o en privat, encara no ho se). És evident que el tema preocupa i interessa.

 18. pau ha dit:

  En Vicent Partal ha fet aquesta entrada avui al seu bloc. Crec que la cosa va per aquí

  Passe el dissabte a Palma debatent amb la gent del Bloc per Mallorca que m’han convidat a discutir amb gent del seu partit i amb un munt de professionals mallorquins sobre el futur dels mitjans públics de les Illes Balears.

  El debat el fan a Can Alcover i em sorprèn molt agradablement per la franquesa i l’atreviment. No és gens normal, per desgràcia, que un partit sotmeta la seua actuació a l’escrutini dels qui la reben. En aquest cas no només ho fa sinó que accepta dialogar en públic sobre problemes francament delicats. Amb en Biel Barceló, en Pere Sampol i altres donant la cara davant dels treballadors dels mitjans públics, de les productores o del sindicat de periodistes. Un exercici realment destacable.

  A mi em demanen que els parle de com hauríem d’estructurar un sistema públic de televisió en català en el futur immediat i els explique una proposta que fa temps que vinc plantejant. Crec que hem d’organitzar el futur del català a la televisió a través de cercles concèntrics:

  1- TDT. Imprescindible que a nivell local hi haja tantes televisions en català com siga possible. I hauríem d’aconseguir que, com a mínim, a tot el país es pogués veure un o dos canals de TV3, Canal9-Punt2 i IB3. Més un canal cultural conjunt que podria fer l’Institut Ramon Llull. També hauríem d’exigir la creació d’un canal conjunt de TVE en català que emetera per tot l’estat. Per tant, com a mínim, cada telespectador del nostre país tindria en el servei universal un mínim de cinc cadenes en la llengua del país.

  2- Plataformes digitals. Són molt importants i no hi ha res. Aconseguir que com a mínim ONO i Imagenia tinguen una graella de 10 o 20 cadenes en català, entre les quals locals com TeleMallorca, Andorra Televisió o Gandia Televisió, privades com TD8, Infotelevisió o Canal Català (i ja faríem una VilaWeb TV…), temàtiques com Barça TV o el futurs canals infantils i d’esports de TV3, els de 24 hores de notícies de TV3 i Canal9 etcètera.

  3 – Televisió per internet. Cal fer una gran aporta per a què molta gent puge continguts en vídeo a la xarxa. Cal aconseguir un YouTube.cat i una presència clara del català a l’iTunes.

 19. Talaiòtic ha dit:

  N’Eduard Riudavets m’ha contestat una pregunta que li havia fet al seu bloc sobre el segon múltiplex i m’ha confirmat que efectivament encara no està disponible, que només hi ha el compromís de l’Estat de concedir-lo. Açò contradiu clarament les informacions que van aparèixer ara fa un any que el ministeri ja havia concedit aquest múltiplex a les Illes.
  .
  Com que tenc notícies enllaçades que vaig posar en una article de l’any passat, les recuperaré per deixar-ne constància d’aquesta mentida flagrant.
  .
  Per cert, les emissions digitals de TV3 han començat avui enlloc d’ahir, com s’havia comentat.
  .
  De la proposta d’en Partal, el punt 1 el trob poc exigent pel que fa a la recepció de TVC: s’han de tenir TOTS els canals de TVC, i no només un!
  .
  Del punt 2, com he dit altres vegades, preferiria una plataforma exculsivament nostra de nova creació que arreplegàs tots els canals en català, tant per cable com per satèl·lit. Seria una bon “ganxo” perquè canals internacionals temàtics que hi entrassin fessin una versió en la nostra llengua. Ja s’hi podria posar a promoure aquesta plataforma l’Institut Ramon Llull, l’OCB, ACPV, Òmnium… Però tampoc seria gens dolent que els canals entrassin a ONO o Imagenio, com més presència millor. I endavant amb Vilaweb TV, que segur que podria donar molt més de si!!
  .
  Totalment d’acord amb el punt 3.

Comments are closed.

Sobre l’autor

Benvingut al bloc personal de Nel Martí, un espai per a la reflexió i la comunicació. La columna vertebral del bloc és l’article breu, publicat de forma periòdica i sempre relacionat amb l’actualitat social, cultural o política. Més sobre l'autor

Arxius

Categories